Ny og oppgradert hjemmeside

Vi har skiftet til ny nettside.

Sjekk ut HeineKolltveit.com

Livet, arbeidet og forholdet du ønsker
Selvtillit og troen på seg selv

Dette er første gang på 5 år(!) jeg har hatt vinterferie sammen med familien. Jeg har hvert år følt at jeg er for travel og opptatt og ville heller ikke prioritere å ta 1 av kun 5 ferieuker midt på vinteren. Så hvert år har jeg sendt datteren min avgårde til foreldrene mine på Voss og blitt igjen i Trondheim for å jobbe. Endelig har jeg fått livet mitt og firmaet mitt dit at jeg kan bestemme selv hvor mye fri jeg har lyst å ta, og der at jeg kan prioritere å ta den ekstra tiden med datteren min og familien. Og med ski, snowboard, sol og spillhygge så ble det virkelig kvalitetstid.

Det startet med at jeg hadde troen på meg selv og at jeg kunne nå drømmen min: Å ta steget fra IT-mann og datanerd til coach og menneskehjelper. Og det å ha selvtillit og troen på seg selv er et tema som har kommet opp flere ganger med ulike coachingkunder den siste tiden, og her er noen refleksjoner rundt det.

Det starter som regel med et ønske om å ha høyere selvtillit: "Hadde jeg bare hatt høyere selvtillit så skulle jeg gjort det."

(Hvis du har så høy selvtillit at du aldri tenker det, så husk at høy selvtillit ofte kommer med en kostnad. Den kostnaden er at en kan bli blind for feil en gjør - og dermed går glipp av muligheter for læring og forbedring.)

Slik vi bruker ordet selvtillit så kommer det i mange former - og varierer ut fra de omgivelsene og aktivitetene man gjør. Vi snakker for eksempel om at en person kan ha høy selvtillit på et møte på jobben og lav selvtillit i andre sosiale situasjoner - eller omvendt. Og det er ofte slik vi oppfatter vår egen selvtillit også: Vi sier vi har en viss mengde selvtillit - og at den kan endres opp eller ned avhengig av om man er suksessfull ute i verden.

Selvtillit er dermed basert på erfaringer av mestring og suksess - og din egen oppfattelse av det.

Så, hvis du har bruk for mer selvtillit så se på hva som gjør deg sukessfull. Se på hva som gjør deg bra. Se på alt det du har gjort hittil som har vært bra. (Og husk samtidig å være ydmyk nok til å lære og utvikle deg på veien.)

Her er en kjapp øvelse for å gjøre dette personlig og motiverende for deg. Kom opp med så mange setninger du klarer på 5 minutt for hver av setningsstammene.

Setningsstammer:

  • Jeg er en suksess fordi ...
  • Jeg er en suksess på tross av ...

Når vi nå har lagt grunnlaget er det mulig å bevege seg forbi konseptet selvtillit. Det er nemlig et annet veldig viktig punkt til å ta med seg her.

Selvtillit føles ofte som noe som er ganske statisk: Det virker som de fleste er enige om at vi har en viss mengde av det - og det endrer seg relativt tregt. Tanken er jo at en trenger ytre suksesser for å øke selvtilliten - slik at man igjen etterpå kan gjøre det som "krever høy selvtillit".

Hva om det ikke trengte å være slik? Hva om man ikke trengte å være avhengig av en ytre stimuli for å gjøre det man har lyst til? Hva om man kan velge?

Legg bort konseptet "selvtillit" i noen sekunder her og lek med meg.

Ta for eksempel det å ha troen på seg selv. Kan du velge å ha troen på deg selv? Kan du velge å ha tro på at du klarer det du bestemmer deg for? At du finner en vei? At du lærer deg det du trenger å lære deg? At du lykkes i det du prøver på?

Si at du har muligheten til å gjøre noe du har drømt om; å holde foredrag, ta ordet på møte, starte en bedrift, nettverke, bringe deg selv ut i sosiale sammenhenger eller annet. Men så føles det skummelt - og tanker om at du kanskje ikke har nok selvtillit dukker opp.

Når selvtilliten ikke holder mål kan du likevel velge å tro på deg selv. Velge å tro at du kan klare det. Velge å tro at du når frem.

Skiftet fra å være avhengig av selvtillit fra ytre suksesser til å gå til å velge å tro på seg selv sørger for at du igjen kan eie fremtiden - istedet for at du er eid av fortiden. Det fører til at du kan bestemme deg for å du kan prøve det umulige - å få det til!

Du kan velge å tro på deg selv når som helst.

Så en viktig grubleøvelse til slutt:

Hvis jeg virkelig hadde troen på meg selv - hva vil jeg da gjøre? Hva er da mulig?

Som vanlig så er det bare å komme med spørsmål eller kommentarer :)

PS: En link til herlig liten tegneseriestripe om drømmer. (Liten advarsel om språkbruk.)

PSS: Visdom fra verdens eldste overlevende fra konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

(Om du likte denne bloggposten og kunne tenkt deg en slik i eposten din omtrent en gang i måneden, meld deg opp til nyhetsbrev i boksen til høyre.)

-Heine 2.0
Gå til ny nettside heinekolltveit.com
blog comments powered by Disqus