Det kan være vanskelig og forvirrende å finne frem i jungelen av muligheter til personlig utvikling og coaching. Hvilke måter kan jeg bruke på å utvikle meg selv og få det bedre? Hva er coaching? Hva kan coaching hjelpe meg med? Er det bare for ledere og eliten? Er mine problemer viktige nok? Hvordan går jeg frem for å finne en coach eller mentor?
Jeg har derfor satt sammen denne guiden for å hjelpe deg.
1 tegning som forklarer coaching bedre enn tusen ord
8 steg i et coachingforløp
Denne tar deg steg for steg hva som skjer i en coachingprosess.
1. Finn ut hva coaching erDette er absolutt første steg. Finn ut hva coaching er og hvordan coaching kan være med på å hjelpe deg å nå drømmene, oppfylle ønskene, løse problemene og takle utfordringene dine. For en forklaring på disse spørsmålene, sjekk ut resten av forbrukerguiden til coaching. 2. Finn en coachSøk deg frem på nettet og ta kontakt med en eller flere coacher som du synes virker lovende. Bruk de 8 punktene for ting du må vite før du velger en coach, og evaluer coachen. Mange coacher er villige til å ta tid til å prate med deg som potensiell kunde, så utnytt dette til å bli bedre kjent med dem. 3. Avtal en prøvetime eller introduksjonstimeBli enig med coachen om en prøvetime eller introduksjonstime og sett av tid i kalenderen til dette. 4. Svar på introduksjonsspørsmålDe aller fleste coacher vil sende deg introduksjonsspørsmål for å bli kjent med deg og for å få deg til å begynne å tenke. Disse svares på så godt som mulig og sendes tilbake til coachen før timen, slik at coachen har mulighet til å forberede seg til timen og er klar til å hjelpe deg så godt som mulig. 5. IntroduksjonstimePå selve introduksjonstimen så vil dere som regel designe coachingrelasjonen. Hver person har sin måte man liker å jobbe på, sine ting som motiverer og måter å tenke på. For eksempel vil noen bli utfordret masse mens andre er mer forsiktige. 6. Avtal neste timeOm du er fornøyd med coaching og føler du har fått verdi av den, så avtaler du tidspunkt for neste time med coachen. Om dere ikke allerede har gjort det så avtales også her innholdet i kontrakten, hvor lenge dere skal ha timer, hvor ofte og hvor mange. En vanlig kontrakt varer 3 måneder med å møtes 1 time annenhver uke, tilsammen 6 timer. Dette for å gi oppfølging over tid. Men dette kan som regel tilpasses ditt behov. 7. Utfør oppgaverPå slutten av hver coachingtime blir du og coachen din enige om noen oppgaver eller utfordringer som skal gjøres. Disse gjøres i mellom coachingtimene og her er det mulig å få oppfølging fra coachen underveis. 8. Kontrakt utløptNår kontrakten dere inngikk i punkt 6 har utløpt så må du vurdere om du vil fortsette eller ikke. Målet for coachingen er å hjelpe deg til å bli flinkere til å hjelpe deg selv slik at du vil bli mer selvgående og selvmotivert. Her er det opp til deg og føle hvor du er og mange coacher tilbyr her enkelttimer ved behov eller kortere kontrakter. 3 vanlige spørsmål om coaching
-
Hva er forskjellen på coaching og terapi?
Grensene mellom terapi og coaching kan oppfattes som litt uklare. Selv om det finnes gråsoner så er den store forskjellen at coaching er for folk som er mentalt friske. Det vil si at depresjoner, angst, schizofreni osv ikke hører til det en coach er trent for og skal håndtere. En annen forskjell er at coaching fokuserer på nåtiden og fremtiden og bryr seg ikke om hvorfor ting er som de er. Det viktige er hva som skjer fra nå av og fremover.
-
Hva kan coaching hjelpe meg med?
Folk har brukt coaching til alt fra å finne ut hensikten med livet til hvilken jobb de skal ha til å fylle inn et skjema. De aller fleste temaer kan taes opp i en coachingtime.
Noen eksempler på ting som er vanlig å møte i coachingtimer:
- Jeg ønsker å ta en viktig og stor avgjørelse. Skal jeg ta den nye jobben jeg har blitt tilbudt? Skal jeg fortsette i jobben jeg har?
- Jeg ønsker å sette opp og nå et mål.
- Jeg ønsker å bearbeide sorg og savn etter dødsfall eller samlivsbrudd.
- Jeg ønsker å bli en bedre kjæreste, far, mor eller leder.
- Jeg ønsker å finne ut av hvem jeg er og hvor jeg vil i livet.
- Jeg har en viktig avgjørelse jeg må ta og trenger hjelp til å få samlet og fokusert tankene
- Jeg trenger mer motivasjon for å sette i gang og fullføre.
Det er få tilfeller der coaching ikke kan gjøre nytte, men feks å prøve å hjelpe noen som ikke har lyst å endre seg er en av de stedene der coaching ikke vil hjelpe. Les mer om det under "5 grunner for å ikke velge coaching".
-
Hvor lang tid tar det å endre/forbedre det jeg har lyst til?
Hvor vanskelig det er å endre noe er avhengig av hvor langt ut av komfortsonen du må og hvor stor motivasjonen din er. Om du absolutt må endre den så er det lettere igjen. Og så har det noe å si hvor store endringer det er snakk om.
Konklusjonen blir at det er umulig å svare generelt på dette spørsmålet, men det er vanlig å si at det tar 30 dager fra du begynner å gjøre en ny vane til du slipper å tenke bevisst på å gjennomføre den.
-
Hva er forskjellen på coaching og terapi?
5 forventinger til deg når du går til coaching
- Du har lyst å endre eller forbedre deg
- De er åpen og ærlig
- Du er klar over at virkelige endringer kan komme til å ta tid, og at konsistent fokus over tid er nøkkel til gode resultater
- Du er åpen for å gjennomføre de endringene eller forbedringene vi blir enige om under coachingen
- Du er klar for å utforske deg selv, dine motivasjoner og handlinger for å lære og bli enda bedre kjent med deg selv
5 grunner til å ikke velge coaching
Det kan være forvirrende å avgjøre om du vil prøve coaching eller ikke. Er dette rett for meg? Hva kan coaching gjøre for meg? Er jeg klar for det?
Denne delen er for å prøve å besvare dette for deg. Om du ryker ut på en av hindringene, ta gjerne en titt på de anbefalte bøkene nederst i guiden for å lære litt om selvutvikling.
Hindring nummer 1
Du tror ikke på at coaching kan gjøre noe for deg, og er fast bestemt på det.
Sorry, du har ikke en sjans. En stor del av coaching er å se på ting fra nye perspektiver, og om du er låst fast i en måte å se verden på så fungerer ikke coaching.
Hindring nummer 2
Du er ikke rede for å sette av energien som trengs.
Endringer kommer ikke gratis. Noen ting er enkle å forandre, andre ting er vanskelige. De gode nyhetene er at det å endre seg er en muskel som kan trenes opp. De dårlige er at om du ikke har selvdisiplin og ikke er klar til å stå på, så er du ikke klar nå.
Hindring nummer 3
Du er opphengt i dramaet i livet ditt og har ikke noe ønske om å legge det bak deg.
Hvis du ønsker å snakke med en coach om alt det dramaet som er i livet diit, om hvem som har gjort hva, hva sjefen sa og samboeren ikke sa, og hva som skjedde i forrige uke, så vil du fort bli skuffet. En coach er der for å hjelpe deg videre, ikke for å sympatisere med deg i dramaet i livet ditt. En god coach vil få deg til å trekke ut hva du kan lære av situasjonen, og bruke det videre. Drama hører hjemme i tv-serier, ikke i en coachingrelasjon. Det er tross alt livet ditt det handler om.
Hindring nummer 4
Du prøver å endre alle rundt deg og nekter å se at du selv er en del av problemet.
Coaching handler om å se på hva du selv kan gjøre, forbedre og endre. Det handler om å se på hva som er din del av kaken.
Det å endre noen som ikke ønsker å endre seg er utrolig vanskelig! Den mest effektive og beste måten å endre andre på er faktisk å endre seg selv. Som Einstein sa: "Problemer kan ikke løses med tenking på samme nivå som de oppstod". Så om du nekter å se på deg selv, se hva som foregår der og hvordan det både innvirker på og skaper problemet, så blir det vanskelig å oppnå resultater generelt og da selvfølgelig også gjennom coaching.
Hindring nummer 5
Du er ikke klar for å sette av tiden som trengs.
Om timeplanen din er stappfull i måneder fremover og du føler deg så travel at det er ingenting du kan gjøre med det, så har du lite å gjøre på coaching. Coaching krever tid, både til timene og de endringene og forbedringene som kommer ut av det. Men vit at når du går til coaching, så er det de virkelig viktige tingene for deg som blir tatt opp. Har du tid til dem? Hvor lenge kan du vente? Hjelper det å vente?
Fortsatt her?
Gratulerer!
En del av disse hindringene er skrevet litt skarpt med vilje for å få deg til å tenke over om coaching virkelig er for deg. Det at du fortsatt er med her tyder på at du har tankesett og en innstilling som gjør at du kan få mye ut av å prøve coaching. Les videre i guiden for å finne ut hvordan du kan velge en coach.
8 ting du må vite før du velger en coach
Her presenteres noen viktige punkter som du bør vite om og tenke gjennom før du velger hvilken coach du vil gå til. De fleste av disse kan du ta direkte opp med coachen din, mens et par av de må du spørre deg selv om etter du har tatt kontakt med coachen.
- Tillit
Stoler jeg på coachen? Oppfører coachen seg som en person som inngir tillit? Opptrer han profesjonelt, rent og ryddig?
Tillit er en av de viktigste ingrediensene i en coachingrelasjon. Tillit fører til at du åpner deg opp og tør å snakke om de tingene som virkelig betyr noe. Det handler om deg og ditt liv og er viktig. Inngir ikke coachen tillit skal du gå videre til neste.
- Garantier
Hvilke garantier har du for å oppnå det du vil i løpet av coachingrelasjonen? Tilbyr coachen gratis prøvetime eller konsultasjon? Pengene tilbake etter prøvetimen om du ikke er fornøyd?
- Kommunikasjon
Snakker dere lett sammen? Ikke alle kommuniserer like bra sammen. En coach som er god for noen trenger ikke å være god for deg. For å finne ut dette må man ta en prat. Hør etter med coachen om han tilbyr en prøvetime og tenk etterpå hvordan samtalen fløt.
- Erfaring
Er du den første personen coachen har coachet? Hvor mange har han hjulpet før? Hva sier de tidligere kundene? Kanskje det er mulig å få referanser? Har han erfaring innen det samme feltet fra før? Om erfaringen er litt tynn, har han noe sertifisering og bevis på at han kan hjelpe? Hva inngikk i og krevdes for å få den sertifiseringen isåfall?
- Coachens syn på coaching
Hvilken type coaching er det som tilbys? Hva karakteriserer den? Hva legger han vekt på? Er det en ren coaching, NLP, mentoring, rådgiving eller kanskje en kombinasjon? Det finnes mange veier til Rom og ulike steder i livet kan du ha bruk for forskjellige typer. Hva fungerer for deg der du er nå?
- Oppfølging
Hvordan er oppfølgingen? Er coachingen du ønsker ett engangstilfelle eller er det en relasjon som skal ta deg og livet ditt til neste nivå? Hvis du er av typen som ønsker tett oppfølging under coachingforløpet for å sørge for at du gjennomfører, så hør om coachen tilbyr dette.
- Tar coachen egne piller?
Går coachen selv til coaching? Har han gått til coaching? Om ikke, hvorfor ikke? Har han virkelig troen på at coaching er så kraftfullt? Hvilke endringer har coachen selv gjennomført?
Noen coacher tilbyr kurs og bruker store, flotte ord om forandringene som skal skje og kan oppnås. Har coachen oppnådd dette selv? Med bruk av de samme metodene? Eller er det noe han har lest i ei bok eller lært under utdannelsen og treningene og aldri tatt i bruk selv?
Hvis coachen ikke selv bruker egne metoder så er det grunn til å være skeptisk.
- Du kjøper coachen, ikke bare coaching
Coaching er uungåelig en personlig og privat aktivitet. Det du kjøper er relasjonen til coachen. Hvordan coaching uføres er forskjellig forskjellig fra coach til coach. Still deg selv spørsmålene: "Er dette en person jeg har tro på at kan hjelpe meg?" "Hva trenger jeg å vite for å avgjøre det?" Kanskje du trenger å vite litt om bakgrunnen til coachen. Motivasjon for å være coach. Hvor coachen kommer fra osv.
- Tillit
3 anbefalte bøker for selvutvikling
Her er ei liste over anbefalte bøker. Den kunne vært veldig mye lengre, men den er holdt kort med vilje. Grunnen til det er at poenget er ikke å øke mengden kunnskap du har, men å faktisk lære deg noe. Det hjelper lite å kunne all verdens selvutviklingsteknikker om du ikke endrer oppførsel!
Følg den gyldne regelen: 1 time teori -> 2 timer praksis.
-
Stephen R. Covey:
The 7 Habits of Highly Effective People
amazon.com -amazon.co.uk
En av de mest grundige selvutviklingsbøkene på markedet. Det er ting du kan ta tak i med en gang og det er ting å jobbe med resten av livet. Anbefales!
-
Jim Loehr, Tony Scwartz:
The Power of Full Engagement: Managing Energy, Not Time, Is the Key to High Performance and Personal Renewal
amazon.com - amazon.co.ukGir massevis av eksempler og tips om hvordan du blir mer effektiv og samtidig tar vare på deg selv på jobb
-
Gretchen Rubin:
The Happiness Project: Or, Why I Spent a Year Trying to Sing in the Morning, Clean My Closets, Fight Right, Read Aristotle, and Generally Have More Fun
amazon.com - amazon.co.ukFor deg som ønsker de små forandringene som gjør livet bedre, så kan denne boken gi mye inspirasjon.
- ...(fortsettelse følger)
-
Stephen R. Covey:
Denne guiden prøver å svare på så mange spørsmål som mulig, men innser at noen kan ha spørsmål som går utenom dette. Kontakt meg gjerne om du sitter igjen med flere spørsmål du ønsker svar på.
Bedre konsentrasjon nå

Ønsker du å
- bli mer produktiv?
- bli mer fokusert?
- gjøre mer av det viktige?
- lære å håndtere distraksjoner?
PÅ TILBUD NÅ!